Draft proposal for ENSREG WG2 workshop programme, Oldbury, UK, 26-27 October, 2016 (Version 2016-07-12)

			DAY 1 – Wednesday October 26, 2016
09:00	1		Ononing Domonic
09:00	1		Opening Remarks
09:00		a.	Welcome remarks [10+5 min questions] Introduction of workshop and workshop chair [ENSREG representative] Welcome by hosting organisation
09:15		b.	EC Directive 2011/70/Euratom - short presentation [10 min + 5 min questions] [Name], EC
09:30		a.	Workshop objectives and methodology [10+5 min questions] [Workshop chair]
09:45	2		Setting the scene
09:45		a.	Introduction to Day 1 [5 minutes] [Workshop chair]
09:50		b.	ENEF-NAPRO Guidelines for National Programmes [10 min + 5 min questions] [Name], ENEF-NAPRO
10:05		C.	EC observations from notified programmes [10 min] [Name], EC
10:15			Break [30 min]
10:45	3		National experiences from notification of National Programs (Article 13.1)
			Rapporteur: [Name]
			[Focused presentations high-lighting specific subject. List of guiding questions to
			be developed by the Programme Committee]
10:45	3.1		Presentations in plenary; National Programs – Session I
10:45 <i>10:45</i>	3.1	a.	
	3.1	a. b.	Presentations in plenary; National Programs – Session I Experiences from UK #To be confirmed# [10 min + 5 min questions]
10:45	3.1		Presentations in plenary; National Programs – Session I Experiences from UK #To be confirmed# [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization] Experiences from Germany #To be confirmed# [10 min + 5 min questions]
10:45 11:00	3.1	b.	Presentations in plenary; National Programs – Session I Experiences from UK #To be confirmed# [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization] Experiences from Germany #To be confirmed# [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization] Experiences from the Netherlands #To be confirmed# [10 min + 5 min questions]
10:45 11:00 11:15	3.1	b.	Presentations in plenary; National Programs – Session I Experiences from UK #To be confirmed# [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization] Experiences from Germany #To be confirmed# [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization] Experiences from the Netherlands #To be confirmed# [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization]
10:45 11:00 11:15	3.1	b.	Presentations in plenary; National Programs - Session I Experiences from UK #To be confirmed# [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization] Experiences from Germany #To be confirmed# [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization] Experiences from the Netherlands #To be confirmed# [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization] Breakout session - small group discussions [1 hr]
10:45 11:00 11:15 11:30	3.1	b.	Presentations in plenary; National Programs - Session I Experiences from UK #To be confirmed# [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization] Experiences from Germany #To be confirmed# [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization] Experiences from the Netherlands #To be confirmed# [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization] Breakout session - small group discussions [1 hr] [List of guiding questions to be developed by the Programme Committee]

13:30 13:45	d.	Experiences from Denmark #To be confirmed# [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization]
13:45	e.	Experiences from Spain <i>#To be confirmed</i> # [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization]
14:00		Breakout session – small group discussions [1 hr 15 min]
		[List of guiding questions to be developed by the Programme Committee]
15:15		Break [45 min]
16:00	3.3	Experiences on National Programs - Consolidation
16:00	a.	Group 1 summary - [10 min] Group 1 rapporteur
16:10	b.	Group 2 summary - [10 min] Group 2 rapporteur
16:20	c.	Group 3 summary - [10 min] Group 3 rapporteur
16:30	d.	Group 4 summary - [10 min] Group 4 rapporteur
16:40	e.	Discussion [20 min] [All]
17:00	f.	Chair's concluding remarks on discussions on National programs - [10 min] [Workshop chair]
17:10		End of Day 1

DAY 2 – Thursday October 27, 2016

09:00	4		Setting the scene
09:00		a.	Introduction to Day 2 [10 min + 5 min questions] [Workshop chair]
09:15		b.	ENSREG Guidelines for National Reports [10 min + 5 min questions] [Name], ENSREG WG2
09:30		C.	EC observations from National Reports [10 min] [Name], EC
09:40	5		National experiences from first National Reporting (Article 14.1) Rapporteur: [Name]
09:40	5.1		Presentations in plenary; National Reports – Session I
			[Focused presentations high-lighting specific subject. List of guiding questions to be developed by the Programme Committee]
09:40		a.	Experiences from France #To be confirmed# [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization]
09:55		b.	Experiences from Czech Republic <i>#To be confirmed</i> # [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization]

10:10		Break [20 min]
10:30	5.2	Presentations in plenary; National Reports – Session II
10:30	C.	Experiences from Lithuania <i>#To be confirmed</i> # [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization]
10:45	d.	Experiences from Finland <i>#To be confirmed</i> # [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization]
11:00	e.	Experiences from Poland #To be confirmed# [10 min + 5 min questions] [Name], [Organization]
11:15		Breakout session – small group discussions [1, 5 hr]
		[List of guiding questions to be developed by the Programme Committee]
12:45		LUNCH [1 hr]
13:45	5.3	Experiences on National reporting - Consolidation
13:45	a.	Group 1 summary - [10 min] Group 1 rapporteur
13:55	b.	Group 2 summary - [10 min] Group 2 rapporteur
14:05	C.	Group 3 summary - [10 min] Group 3 rapporteur
14:15	d.	Group 4 summary - [10 min] Group 4 rapporteur
14:25	e.	Discussion - [25 min] [All]
14:50	f.	Chair's concluding remarks on discussions on National reporting - [10 min] [Workshop chair]
15:00		Break [30 min]
15:30	6.	Summary of the workshop
15:30	a.	EC observations from an EC perspective [10 min] [Name], EC
15:40	b.	Hosting organization concluding comments [5 min]
15:45	c.	Chair's concluding remarks on the workshop and way forward [15 min] [Workshop chair]
16:00		Workshop Adjourn

ENSREG WG2 workshop

Proposals for guiding questions to govern country presentations and discussions in breakout sessions

Draft 2016-07-12

Session for National Programmes

1. Process for developing the National Programme;

- What is the formal status of the National Programme's in a national context? To what extent is the National Programme governing implementation of activities?
- How are the concepts of "policy", "strategy" and "National Programme" understood in the national context?
- What is the process and format for developing the program?
- What organisational entity/entities are responsible for, and involved in the process for development and approval of the National Programme?
- How is the requirement for "key performance indicators" to monitor the progress with implementing the National programme interpreted and addressed?

2. Public consultation;

- To what extent was the National Programme subject to a consultation process?
- To what extent was the National Programme subject to strategic environmental assessment (SEA)? If not why?

3. ENEF-NAPRO guidelines;

- If used as a basis for developing the National Programme what are the lessons learned?
- If not used what was the reason to decide not to use the guidelines?

4. Responsibilities within the scope of the National Programme;

- What entities are responsible for implementation of the National Programme?
- What arrangements and responsibilities are in place for carrying out necessary R&D?
- To what extent are national efforts based on international cooperation, or plans to engage in international cooperation?
- How is responsibility for different regulatory aspects (nuclear safety, radiation protection, environmental aspects, workers safety, etc.) distributed between different organisations having regulatory responsibilities for activities/facilities requiring a nuclear license?

Session for National reports

1. Process for developing the National reports;

- What is the process and format for developing the report?
- What organisational entity/entities are responsible for, and involved in the process for development and approval of the report?
- To what extent was the report subject to a consultation process?

2. ENSREG guidelines;

- Was the ENSREG guidelines used to develop the report? If so what are the lessons learned? What improvements could be made to facilitate their application?
- If not used what was the reason to decide not to use the guidelines?
- What are the experiences from reporting on the progress of the National Programme?

3. Specific issues;

- To what extent and how was the report to the 5th Joint Convention review meeting used to facilitate the development of the first report to the EC?
- What if any challenges were experienced as regards reporting on inventories according to article 12.1 (c)? Was the proposed approach in appendix 2 to the ENSREG guidelines used? How is reporting on inventories in the national report linked to reporting on inventories in the National Programme? To what extent is NORM waste declared to be radioactive waste and included in reported inventories?
- What approach was taken to report on "safety demonstration" as specified in article 7.3? What if any challenges were experienced in this process?
- What approach was taken to report on "financing resources for implementation of the National Programme" as specified in article 9? What if any challenges were experienced in this process? How is reporting on status of cost estimates and of funding arrangements in the national report linked to corresponding information in the National Programme?

2